utorak, 22. travnja 2014.

Tiristori

Tiristori su elektroničke komponente s višeslojnim poluvodičkim strukturama. Imaju dva stabilna stanja-vodljivo i nevodljivo, a prijelaz iz jednog stanja u drugo vrlo je brz. Najvažnija osobina tiristora jest mogućnost upravljanja vrlo velikim snagama uz utrošak malih iznosa snage. Proizvođači poluvodičkih komponenata proizvode brojne različite vrste tiristora. Postoje tiristori s dvije, tri i četiri elektrode. S obzirom na smjer protjecanja struje tiristori mogu biti jednosmjerni i dvosmjerni.
U tiristore spadaju:dijak,četveroslojna dioda, silicijska upravljiva ispravljačica-SCR (često zvana samo tiristor),trijak.

ČETVEROSLOJNA DIODA- naziva se još Shockleyjeva dioda ili jednosmjerni diodni tiristor. Osobina je četveroslojne diode da ne vodi struju ni pri propusnoj polarizaciji sve dok napon priključen između anode i katode ne poprimi dovoljno veliku vrijednost koja se naziva prijelomni napon. Dioda kod tog napona naglo prelazi iz nevodljivog stanja u vodljivo stanje.
DIJAK-sličnih je svojstava četveroslojnoj diodi. Razlikuje se od četeroslojne diode po tome što može propuštati struju u oba smjera. Međusobno se razlikuju dva tipa: dijak s pet slojeva i dijak s tri sloja.
SILICIJSKA UPRAVLJIVA ISPRAVLJAČICA (SCR)- element je s tri elektrode: anoda A, katoda K, upravljačka elektroda G (gate).
Vrlo često se naziva samo tiristor. SCR će pri propusnoj polarizaciji, slično četveroslojnoj diodi, voditi struju tek ako priključeni napon ima ima dovoljno veliku vrijednost odnosno prijelomni napon koji može iznositi od nekoliko desetaka volti do preko kilovota. Kad tiristor provede, napon između anode i katode smanji se na vrlo mali iznos koji je reda veličine 1-2 volta, a struja poprima veliku vrijednost. Stoga se za tiristor kaže da ima karakterisiku negativnog otpora. Kad je tiristor jednom doveden u stanje vođenja, nije mu više potrebna struja upravljačke elektrode. Tiristor će prestati voditi kad struja koja teče kroz njega padne ispod vrijednosti koja se naziva struja držanja. 
TRIJAK- element je sličnih svojstava SCR-u, s tim što može propuštati struju u oba smjera bez obzira na polaritet priključenog napona.

0 komentari:

Objavi komentar