četvrtak, 27. studenoga 2014.

Mikrokontroler

Mikrokontroler je digitalna elektronska naprava u obliku integrisanog kola. Namjena mikrokontrolera je upravljanje uređajima i procesima, pa u sebi ima integrisan mikroprocesor, memoriju, digitalne i analogne ulaze i izlaze, digitalne satove („tajmere“), brojače („kauntere“), oscilatore, komunikacione sklopove („interfejse“) i druge dodatke za koje je nekada bio potreban niz posebnih integralnih kola („čipova“). Mikrokontroler normalno radi u kontrolnoj petlji, dakle očitava ulaze i zatim podešava izlaze u skladu sa svojim programom. Petlja se stalno ponavlja dok traje kontrola procesa.


Mikrokontroler ili mikroprocesor
Glavna razlika između modernih mikroprocesora i mikrokontrolera je da su prvi optimizirani za brzinu i performanse kod računarskih programa, dok su mikrokontroleri optimizirani u pravcu integracije većeg broja kola, upravljanja procesima u stvarnom vremenu (real-time control), masovnu proizvodnju, nisku cijenu, i malu potrošnju struje. Mikrokontroleri su otporniji i na varijacije napona, temperature, vlažnosti, vibracije i tako dalje.


Istorija
Sa pojavom prvih mikroprocesora 1971. godine, počela je i njihova upotreba u kontrolne svrhe. Međutim tipičan sistem je zahtijevao veliki broj dodatnih kola za rad, kao što su bili AD pretvarači (A/D converters), brojači, oscilatori i drugo. Vremenom je došlo do integrisanja potrebnih komponenti u jedno kolo, i tako je stvoren moderni mikrokontroler.

Jedan od prvih je bio Motorola 6801 mikrokontroler, razvijen od 6800 mikroprocesora. Kasnije, 1985. godine je od 6801 stvoren popularni 68HC11 sa tad novom HCMOS tehnologijom, koja je omogućila manju potrošnju, manju osjetljivost na smetnje i brži rad. Microcontroller technology, the 68HC11, Peter Spasov, strana 6., ISBN 0-13-901240-0 Danas mnogi modeli mogu da rade i vrše kontrolu manjih uređaja bez ikakvih vanjskih dijelova, ili sa minimalnim brojem istih. Proizvodnja mikrokontrolera iznosi nekoliko milijardi godišnje i znatno premašuje proizvodnju mikroprocesora, tipičnih za lične kompjutere (personal computers).




Dijelovi
Razne vrste će imati razne module integrisane u mikrokontroler. Ipak većina uključuje kao minimum slijedeće dijelove:

Mikroprocesor
ROM (-{ROM}-), EPROM (-{EPROM}-) ili fleš memoriju (flash memory)
RAM (RAM) memoriju
Oscilator
Sat (timer)
Brojač (counter)
Vočdog tajmer (watchdog timer)
Digitalne ulaze i izlaze
Većina uz te posjeduje i:

Analogne ulaze i izlaze
Komunikacioni sklop (interfejs), USART (USART), SSP (SSP) i druge
Analogne poređivače napona (naponske komparatore)
Modulator širine pulsa (PWM modulator) za kontrolu motora
i druge.

Upotreba
Koriste se u najrazličitijim modernim uređajima. U PARASOVOJ MAMI robotima, telekomunikacionim uređajima, satelitima, automobilima, instrumentima, mobilnim telefonima, kamerama, kućnim uređajima kao što su mašine za pranje rublja, mikrotalasne rerne (mikrovalne pećnice), kućnim pekarama hljeba (hleba) i drugdje.



Proizvođači
Mikročip (Microchip)
Intel (Intel)
Atmel (Atmel)
Motorola (promijenila ime svom odjelu kontrolera u Friskejl (Freescale))
Teksas Instruments (Texas Instruments)
Zilog (Zilog)

utorak, 25. studenoga 2014.

Hallov efekt

Hallov efekt je otkriven još 1879. godine, ali dugo vremena nije imao većeg značenja u
fizici sve do naglog razvoja poluvodiča kada se prišlo detaljnom proučavanju toga efekta.
Hallova konstanta je jednostavnim zakonima vezana uz pokretljjivost nosilaca naboja i njihovu
koncentraciju u poluvodičima i metalima. Hallov efekt otkriven je prvo na metalima koji se
odlikuje velikim koncentracijama nosilaca naboja i malom njihovom pokretljivošću, dakle, u
uvjetima pod kojima je Hallov efekt jako mali. Poluvodiči posjeduju upravo suprotne
karakteristike, relativno vrlo velike pokretljivosti i niske koncentracije nosilaca naboja. Hallov
efekt kod poluvodiča zato je relativno vrlo velik i vrlo pristupačan za mjerenje i primjenu.
Kod nekih vrlo osjetljivih i preciznih mjernih instrumenata primjenjuju se poluvodički
elementi sa izrazitim Hallovim efektom (E. H. Hall), posebno se to odnosi na razne tipove
magnetometra i Hallov kompas slika 1.





Hallov kompas je u principu vrlo jednostavan uređaj. Između dva štapa od visoko
permeabilnog materijala nalazi se uzorak poluvodiča sa strujnim i naponskim kontaktima na
istom mjestu kao na slici 1. Ako uzorkom teče struja pojaviti će se Hallov napon koji mjerimo
galvanometrom. Visina tog napona ovisi o položaju uzorka prema magnetskom merdijanu.
Napon je najviši kad je uzorak okomit na merdijan.

ponedjeljak, 24. studenoga 2014.

HDD Tvrdi disk

Tvrdi disk (engl. Hard Disk, prevodi se i kao kruti disk ili čvrsti disk) sekundarna je jedinica za pohranu podataka u računalima.

Sastoji se od kružnih ploča u hermetičkom kućištu koje se vrte oko jedne osi pomoću elektromotora. Ploče su metalne ili staklene, presvučene tankim slojem feromagnetske tvari, a magnetske glave koje lebde tik iznad magnetskog sloja zapisuju odnosno čitaju podatke.



Princip rada

Magnetski disk svoje djelovanje temelji na fizičkim osnovama magnetskog polja i svojstvima feromagnetskih materijala. Pri upisu podataka na njega koriste se svojstva takozvanih tvrdih feromagnetskih tvari da nakon što su magnetizirane vanjskim poljem, ostanu magnetizirane i nakon što se vanjsko magnetsko polje ukloni. Tvrdi disk se sastoji od nekoliko ploča obično od nemagnetskih materijala, najčešće legure aluminija ili stakla. Te ploče su premazane sa tankim slojem feromagnetskog materijala debljine 10 do 20 nm (za usporedbu, debljina običnog kopirnog papira je između 0,07 mm i 0,18 mm - 70.000-180.000 nm).[1] Na taj magnetski materijal se obično još stavi premaz ugljika kao zaštitni sloj. Za magnetski materijal se danas obično biraju legure kobalta, dok su ranije bili korišteni oksidi željeza, kroma, ili slično. Disk se okreće oko svojeg središta brzinom od 3000 okr/min do 10.000 okr/min, dok se tik iznad njega nalazi glava za čitanje i pisanje (engl. read-and-write head), pričvršćena na ručku koja može glavu premjestiti bliže ili dalje središtu diska. Na današnjim, modernim diskovima, udaljenost te glave od površine ploče se mjeri u nanometrima.

Podaci se na disk upisuju uz pomoć male zavojnice koja je sastavni dio glave. Zavojnica u biranim trenucima propušta električnu stuju izabranog smjera (princip binarnog sustava, 0 ili 1). Magnetska glava sastoji se od zavojnice koja je namotana na tvrdu feritnu jezgru. Glava je učvrščena na ručicu koju po disku pomiće aktuator. Uz pomoć njega glava se može pomicati iznad cijelog polumjeru diska. Magnetska površina ploče u disku je podjeljena u puno malih magnetskih područja veličine mikrometra, a svaka od tih površina se rabi za pohranu (kodiranje) jednog bita informacije. Do 2005. ta podjela magnetske površine je bila samo horizontalna, ali od tada pa do danas ta podjela je i vertikalna čime su se dobili tvrdi diskovi većeg kapaciteta (do 2 TB). Zbog prirodne kristalne strukture magnetskih materijala, te regije na disku se sastoje do nekoliko stotina magnetskih čestica (jedna magnetska čestica je veličine 10 nm). Protjecanjem struje kroz zavojnicu stvora se magnetsko polje koje se zbog blizine glave proteže i kroz magnetski materijal na površini diska. Kako se disk brzo okreće ispod glave, sav materijal koji prođe ispod glave se magnetizira u smjeru određenom smjerom protjecanja električne struje. Uključivanjem struje u kratkotrajnim biranim trenucima, postiže se na površini diska niz različito magnetiziranih područja jedno iza drugog, čime je na disk zapisan niz podataka tj. bitova. Podaci su na disku nalaze kao niz magnetskih čestica na magnetskom sloju diska koje su smještene u koncentrične krugove.

Čitanje se ispočetka radilo koristeći činjenicu da kada niz različito magnetiziranih područja brzo prođe ispod zavojnice magnetske glave, u zavojnici se inducirao električni napon kod svake promjene polja. Inducirani napon i tako dobivena struja ima svoju jakost koja ovisi o jakosti magnetskog polja, njegovom smjeru, brzini promjene magnetskog polja ispred glave i udaljenosti glave od diska. Zbog razlike u induciranom naponu na zavojnici u određenom trenutku dobiva se naponski signal. Iz tog naponskog signala se stoga može zaključiti kakav je raspored magnetiziranih područja prošao ispod nje i time se niz bitova pročitao. No danas se koriste druge magnetske pojave, recimo osobine da prisutnost magnetskog polja mijenja električnu otpornost nekih materijala. Kod takvih diskova, glava je magnetnootporna. Prilikom prolaska čitače glave preko magnetizirane površine diska, čitača glava mjenja svoj električni otpor zbog promjene jačine i smjera magnetskog polja (tehnologija gigantskog magnetootpora (GMR)).[2]

U današnjim tvrdnim diskovima glave za čitanje i pisanje su odvojene, za razliku od starih diskova na kojima se sve obavljalo uz pomoć jedne glave. Čitača glava je magnetnootporna, dok je pisača glava tankoslojna induktivna.

Dobra svojstva magnetskog diska jesu veliki kapacitet, postojanost podataka i brzi pristup podacima. Negativna svojstva jesu: osjetljivost na prljavštinu i elektromagnetska polja, te ograničenje maksimalne gustoće podataka. Magnetski disk je posebno osjetljiv na elektromagnetska polja i pri rukovanju treba to imati na umu.

Logička struktura
Tvrdi disk je podijeljen na logičke dijelove. To su: Master boot record, ostatak traga 0 (Remain of track 0), Boot Record (sadrži informacije i datoteke potrebne za podizanje operativnog sustava), FAT1 i FAT2 (sadrže tablice datoteka te njihovu lokaciju unutar particije), Boot directory (bilježi strukturu direktorija na particiji), te najveći dio DATA u kojem su pohranjeni podatci.

Povijest razvoja
Prvi tvrdi disk razvila je tvrtka IBM 1956. za računalo IBM 305 pod imenom IBM 350 Disk File. Ovaj prvi tvrdi disk sastojao se od pedeset 24 inčnih magnetskih ploča i imao je zapreminu od 5 milijuna 7-bitnih znakova (~4,4 megabajta). Za 350 Disk File, IBM je naplaćivao godišnju najamninu od 35.000 USD.

Povijest po godinama od 1980. do danas
1980. - prvi disk od 1 GB, IBM 3380, veličine hladnjak, težak oko 250 kg, i cijene 40.000 USD.
1986. - standardizacija SCSI sučelja
1998. - standardizacija UltraDMA/33 i ATAPI pristupa
2002. - adresiranje preko 137 GB diskovnog prostora
2003. - uvođenje SATA standarda
2005. - prvi 500 GB tvrdi disk (Hitachi)
2005. - standardizacija Serial ATA 3G
2005. - uvođenje SAS standarda (Serial Attached SCSI)
2005. - Toshiba uvodi okomito zapisivanje
2006. - prvi disk od 750 GB (Seagate)
2007. - prvi disk od 1.000 GB (1 TB - terabajt) Hitachi [3]
2008. - prvi disk od 1,5 TB (Seagate)
2009. - prvi disk od 2 TB (Western Digital)
2010. - prvi disk od 3 TB (Seagate)

CNC Masine

U današnje vrijeme mašinska industrija je nezamisliva bez savremenih CNC (Computer Numerical Control) mašina. CNC mašine imaju manje-više iste dijelove kao i stare, ručno kontrolisane mašine. Bitna razlika je dodatak kontrolne (CNC) jedinice i servo motora na sve osovine. CNC računa koordinate gdje koja osovina treba da bude i kontroliše servo motore koji kroz kugleni šaraf (Ball screw) pomjeraju alat, (tokarski stroj) ili obrađivani dio, (glodalica). Generalno, većina proizvođača CNC mašina kupuju kontrolne jedinice koje stavljaju u svoje mašine. Neke od kontrola se programiraju veoma slično kao druge (Fanuc, Siemens, Heidenhein, Mitsubishi), dok neke druge su veoma različite (Mazak, Anilam, Prototrak) Jedni od najpoznatijih i najrasprostranjenijih kontrolnih jedinica u svijetu su:


Fanuc - Flag of Japan.svg Japan
Siemens - Flag of Germany.svg Njemačka
Heidenhein - Flag of Germany.svg Njemačka
Mittsubishi - Flag of Japan.svg Japan
Mazak - Flag of Japan.svg Japan
Najpoznatiji proizvođači mašina su:

Makino - Flag of Japan.svg Japan
Deckel Maho - Flag of Germany.svg Njemačka
Gildemeister - Flag of Germany.svg Njemačka
Hermle - Flag of Germany.svg Njemačka
Mazak - Flag of Japan.svg Japan i  SAD
Mori-Seiki - Flag of Japan.svg Japan
Fadal -  SAD
Cincinnati Milacron -  SAD
Niigata - Flag of Japan.svg Japan
Heller - Flag of Germany.svg Njemačka
Programiranje ovih mašina se vrši na više načina:

ISO (slično ili isto kao i DIN) programiranje, tj. preko G-Kodova, M-Kodova, ciklusa, i naravno X, Y, Z i B ili A mjera.

Dijalog programiranje-preko simbola, crteža i mnogih drugih funkcija, zavisno od proizvođača. Loša strana SIEMENS sistema jeste da je nemoguće takav program pretvoriti u ISO program. Kod sistema FANUC naprotiv funkcioniše veoma dobro.

CAM Programiranje 3-D, gdje se kompleksni crtež praktično pretvara u mašinski program uz pomoć specijalnog softvera. Takvi kompleksni crteži-dijelovi za normalno programiranje su teoretski nemogući (mogućnost preko makro programa ili parametarskog programiranja ali nepouzdano).

Često korištene strane skraćenice:

CAD - Computer Aided Design - Kompjuterski Pomognut Dizajn
CAM - Computer Aided Manufacturing - Kompjuterski Pomognuta Proizvodnja
CAE - Computer Aided Engineering - Kompjuterski Pomognut Inženjering
CNC - Computer Numerical Control - Kompjutersko Brojčana Kontrola

utorak, 22. travnja 2014.

Tiristori

Tiristori su elektroničke komponente s višeslojnim poluvodičkim strukturama. Imaju dva stabilna stanja-vodljivo i nevodljivo, a prijelaz iz jednog stanja u drugo vrlo je brz. Najvažnija osobina tiristora jest mogućnost upravljanja vrlo velikim snagama uz utrošak malih iznosa snage. Proizvođači poluvodičkih komponenata proizvode brojne različite vrste tiristora. Postoje tiristori s dvije, tri i četiri elektrode. S obzirom na smjer protjecanja struje tiristori mogu biti jednosmjerni i dvosmjerni.
U tiristore spadaju:dijak,četveroslojna dioda, silicijska upravljiva ispravljačica-SCR (često zvana samo tiristor),trijak.

ČETVEROSLOJNA DIODA- naziva se još Shockleyjeva dioda ili jednosmjerni diodni tiristor. Osobina je četveroslojne diode da ne vodi struju ni pri propusnoj polarizaciji sve dok napon priključen između anode i katode ne poprimi dovoljno veliku vrijednost koja se naziva prijelomni napon. Dioda kod tog napona naglo prelazi iz nevodljivog stanja u vodljivo stanje.
DIJAK-sličnih je svojstava četveroslojnoj diodi. Razlikuje se od četeroslojne diode po tome što može propuštati struju u oba smjera. Međusobno se razlikuju dva tipa: dijak s pet slojeva i dijak s tri sloja.
SILICIJSKA UPRAVLJIVA ISPRAVLJAČICA (SCR)- element je s tri elektrode: anoda A, katoda K, upravljačka elektroda G (gate).
Vrlo često se naziva samo tiristor. SCR će pri propusnoj polarizaciji, slično četveroslojnoj diodi, voditi struju tek ako priključeni napon ima ima dovoljno veliku vrijednost odnosno prijelomni napon koji može iznositi od nekoliko desetaka volti do preko kilovota. Kad tiristor provede, napon između anode i katode smanji se na vrlo mali iznos koji je reda veličine 1-2 volta, a struja poprima veliku vrijednost. Stoga se za tiristor kaže da ima karakterisiku negativnog otpora. Kad je tiristor jednom doveden u stanje vođenja, nije mu više potrebna struja upravljačke elektrode. Tiristor će prestati voditi kad struja koja teče kroz njega padne ispod vrijednosti koja se naziva struja držanja. 
TRIJAK- element je sličnih svojstava SCR-u, s tim što može propuštati struju u oba smjera bez obzira na polaritet priključenog napona.

Zavojnica

Zavojnica (kalem, špula, bobina) je pasivna električna komponenta sposobna za spremanje energije u magnetskom polju, preko osobine induktiviteta (induktivnosti). Induktivitet znači da se zavojnica u većoj ili manjoj mjeri opire promjeni električne struje kroz sebe. Ova osobina, zajedno sa mogućnošću obrazovanja oscilatornih kola u sprezi sa kondenzatorima, čini je čestom komponentom u skoro svim električnim uređajima.
Može da bude namotana na feromagnetskom materijalu, transformatorskim limovima, ponekad i dijamagnetskom materijalu, ili da bude izvedena kao vazdušna zavojnica. Postoje fiksne i zavojnice sa promjenjivim induktivitetom.

Automatika i Teoretska Elektrotehnika

U automatici se pomoću tehnike upravljanja i reguliranja kao i digitalne tehnike jedan ili više manuelnih radnih koraka automatizira odnosno kontrolira. Jedna od osnovnih oblasti automatike je tehnika reguliranja. Ta je tehnika prisutna u mnogim sistemima. Neki od primjera upotrebe su upravljanje industrijskih robota, auto piloti u avionima i brodovima, regulisanje obrtaja u motorima, ESP u automobilima, reguliranje procesa u hemijskim pogonima, itd. I u svakodnevnom životu susrećemo se sa tom vrstom tehnike, naprimjer reguliranje temperature u frižiderima i peglama.

Osnova teorije i veza sa fizikom elektrotehnike su saznanja iz nauke o elektricitetu. Teorija električnih sklopova se bavi metodom i analizom sklopova od pasivnih elemenata. Teoretska elektrotehnika je teorija polja i talasa stvorena na bazi Maksvelovih jednačina.

Led dioda

LED (Light Emitting Diode) znači LE Dioda ili LED, LED dioda je poluvodički element koji svijetli rekombinacijom elektrona, ko? Kaj? Što?  Nije bitno, ali bitno je da ne svijetli grijanjem žarne niti kao klasična žarulja, od tuda izlazi da traje duuuuuugo (preko 100 000 sati ili ti 100 godina u grubo, radeći NON-STOP), ne grije se i maaalo struje troši.
Simbol












Materijal od kojeg su izrađeni "poluvodički kristali" u samoj diodi, referiraju kojom će ona bojom svijetliti...

Poznate su Žuta, zelena, crvena, narančasta ali se duuugo vremena nije moglo otkriti koje materijal treba stavit da se dobije plava boja, pa su konačno otkrili da je to Galij-Arsenid... bla bla nebitno... 
E sad, kako su izumili plavu sad mije bio problem pomješat plavu zelenu i crvenu (kao isnovne boje svjetla) i dobit BIJELU...

Može se kupiti u istom kućištu i dioda sa više boja, (zelena-narančasta, crvena), recimo one kakve su na novim tranvajima unutra, tada ima više žica koje izlaze iz nje...







Dioda je upravljana strujom, to joj je nužno zlo, i te struje se kreću od 15 do 25mA za bilo koju klasičnu diodu...
Više od 30mA joj znatno skraćuje vijek trajanja...

E sad, dioda ima jedan fenomen na sebi, a taj je da želi imati TOČNO ODREĐENI PAD NAPONA na sebi, bez obzira na napon koji mi spojimo!!!****

Taj je napon 
-----3V za bijele diode
-----0.7V za sve ostale diode

Što to znači???

Kada spajamo diodu, moramo znati na koji napon ju želimo spojiti???
Ako je napon na koji ju spajamo manji od noj potrebnih 0.7V ili3V) ona neće svijetliti!!!
Ako je napon veći (12V recimo) tada bi ona MORALA preuzeti svih tih 12V (a rekli smo treba joj 0.7 ili 3V) i IZGORILA BI DOK SI REKO KEKS!!!

Pa se zato mora njoj u serijski spoj staviti otpornik, koji će "pokupiti" ostatak napona koji njoj ne treba. Znači, ako crvenu diodu (0.7V) spojimo na 12V, otpornik MORA uzeti na sebe 11.3V (12V-0.7V)!!! A da pri tome osigura kroz nju struju od 15-25mA..





ZAŠTO DIODE NE SMIJEMO SPAJATI PARALELNO?? 

Ako bi dvije diode spojili paralelno, tada bi obje djelile isti napon (osnova paralelnog spoja), a kao niti dvije iste diode nesu iste 10000% u potpunosti, kao što ni dva brata blizanca nisu 10000% ista, onda će jedna raditi na recimo 0.7001 V, a druga će raditi na 0.6999V, e i onda ova od 0.6999 bude svjetlila, i taj će napon dati ovoj od 0.7001V, koji joj neće biti dovoljan i ta nebu svjetlila... (ovo je dadako karikirano, ali o tome se radi!!!!!!!!!!!)
Znači NE spajati na jedan otpor više dioda paralelno!!!!



NAPOMENA:
Dioda provodi struju SAMO U JEDNOM SMJERU, i to plus na anodu a minus na katodu, od čega je anoda uvijek ona duža elektroda:
Vidi sliku:.